Санторини (грчки: Σαντορίνη’) е мал, тркалезен архипелаг на вулкански острови сместен во јужниот дел на Егејското море, околу 200 km југоисточно од копното на Грција. Исто така е познато под името Тера (Θήρα). Ја сочинуваат најјужниот член на групата острови Киклади, со површина од приближно 73 km² и според пописот на население од 2001 година со население од 13.670 жители.

Вулканска ерупција

Разурнувачката вулканска ерупција на Тера станала најпознат настан кој се случил во Егејското море и пред падот на Троја. Тоа можеби и била најголемата вулканска ерупција што се случила на Земјава во последниве неколку илјадици години. Силната ерупција била со центар на малиот остров само малку на север од постоечкиот остров Неа Камени во центарот на калдерата; самата калдера била создадена пред неколку стотици илјади години со паѓањето на центарот на тркалезниот остров предизвикано од испразнувањето на собата со магма за време на ерупцијата.

Минојски Акротири

Ископувањата кои започнале во 1967 година во археолошкото наоѓалиште наречено Акротири под раководство на постариот Професор Спиридон Маринатос, ја направиле Тера најпознато „Минојско“ наоѓалиште кое не се наоѓа на Крит, татковина на таа култура. Островот во тоа време не бил познат под името Тера. Само најјужниот врв на големиот град бил неоткриен, сепак биле откриени комплекси на градби со повеќе катови, улици и плоштади со остатоци од ѕидови кои биле високи и до 8 метри, сите тие биле закопани од стврднетата пепел на познатата ерупција на Тера. Наоѓалиштето не било комплекс на палати како оние кои се пронајдени во Крит, но неговите извонредни ѕидни конструкции и прекрасни ѕидни цртежи покажуваат дека ова секако не била ниту конгломеранција на складишта на трговците. Работилницата за разбој укажува организирано плетење на текстил за извоз. Оваа цивилизација од Бронзеното време се развивала во периодот помеѓу 3000 и 2000 година п.н.е и го достигнала својот врв во периодот од 2000 до 1580 година п.н.е. Некои од куќите во Акротири се огромни структури, некои од нив се високи и до три ката. Неговите улици, плоштади и ѕидови биле зачувани во слоевите на ејектата (пепелта), понекогаш висока до 8 метри и тоа укажува дека тоа било главен град.

Понуда во Ла Белеца Травел

Iliada Hotel 2** – Perivolos, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

Odysseas Hotel 2** – Perivolos, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

Kalimera Hotel 3*** – Akrotiri, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок
 • *Минимум сместување 3 лица

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

Holiday Beach Resort 3*** – Perivolos, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок
 • *Минимум сместување 3 лица
 • **Минимум сместување 4 лица

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

Paradise Resort 3*** – Akrotiri, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок
 • *Минимум сместување 3 лица

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

Oia’s Sunset 2** – Oia, Santorini

Цените се дадени во евра, по лице и вклучуваат:

 • Авио билет Солун – Санторини – Солун (секој понеделник, четврток, петок, недела)
 • Багаж до 20кг по лице и 5кг рачен багаж
 • Трансфер аеродром – хотел – аеродром
 • 7 ноќевања во наведениот хотел, во двокреветна соба, на база на ноќевање со појадок
 • *Минимум сместување 3 лица

Во цените не е вклучено:

 • Трансфер Скопје – Солун – Скопје (организираме трансфер – на барање)
 • Туристичка такса која се плаќа на лице место во хотелот која изнесува од 0.50 до 4.00 еур (во зависност од категоризацијата на хотелот) по соба, на ден

За повеќе информации јавете се на 070 268 009 или контактирајте не на info@labellezza.com.mk

Се наоѓаме во најубавата општина во градот Скопје, Аеродром, на самиот влез во населба Ново Лисиче, главната раскрсница на главниот булевар Видое Смилевски Бато бр. 3 и бр. 7, деловни простории на приземје, на површина од 300 m2.

Контакт Телефон: 070 268 009 Контакт е-маил: info@labellezza.com.mk
Facebook: La Bellezza & Instagram: La Bellezza Center