Wednesday, May 18, 2022
spot_img
домаНовости и БлогБлог и ЗанимливостиРак на кожата: сè во кратки црти

Рак на кожата: сè во кратки црти

Ракот на кожата се однесува на секој карцином што започнува во вашата кожа, а може да се прошири на блиските ткива и органи ако болеста напредува.

Постојат два главни типа на карцином на кожата:

  • Keratinocyte cancer се развива во клетките на кожата наречени кератиноцити. Има два главни подтипови, карцином на базалните клетки (базоцелуларен карцином) и карцином на сквамозните (сквамоцелуларен).
  • Меланомот се развива во клетките на меланоцитите на кожата. Меланоцитите се клетки на кожата кои создаваат кафеав пигмент.

Другите видови на рак на кожата вклучуваат: Merkel cell carcinom, Kaposi’s sarcoma, cutaneous (skin) lymphoma, skin adnexal tumors и други видови на тумори. Овие типови сочинуваат помалку од 1 процент од сите карциноми на кожата.

Кога да побарам помош од лекар, дерматолог односно стручно лице?

Доколку рано се детектира, меланомот [опасен рак] може успешно да се излекува. Правилата ABCDE (види слика) може да ве спасат од рак на кожа. Прочитајте и идентификувајте ги предупредувачките знаци следејќи ги правилата.

Месец мај е Skin Cancer Awareness Month посветен на борбата со ракот на кожата. Ла Белеца центарот ви препорачува за време на топлите и наскоро летни денови, помалку да ја изложувате кожата на директно сонце истовремено користејќи почесто крема со фактор (по можност 50+).

Како изгледа ракот на кожа под микроскоп? 

La Bellezza Center
Естетска и Медицинска Козметологија 
Адреса: булевар Видое Смилевски Бато број 3 & 7
Телефон: +389 70 222 601 / +389 2 2430 432 / +389 75 222 601
Е-mail: info@labellezza.com.mk

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular