Осипот е состојба на кожата во која се менува бојата, изгледот и текстурата на кожата. Осипите може да се појават во многу форми, како:

 • Црвенило
 • Испакнатини
 • Грутки
 • Плускавци

Тие можат да бидат црвени, лушпести, суви или влажни и може да се појават во една област на кожата или низ целото тело. Покрај тоа, некои исипи може да дојдат и набрзо да исчезнат, додека другите остануваат подолг период.

Иако повеќето осипи не се опасни по живот, некои може да сигнализираат нешто посериозно!

На необучено око (непрофесионалец), сите осипи може да изгледаат слично. Дел може да изгледаат како лесно да се лекуваат со орални антихистаминици или хидрокортизонови креми. Сепак, бидејќи осипите имаат многу причини, најдобриот начин за правилна дијагностика на осипот е да се види дерматолог.

Ако имате осип и имате некои од следните симптоми, одете и видете дерматолог веднаш!

1.Осипот е низ целото тело

Осип што покрива поголем дел од вашето тело, како што се цели раце или нозе или целосен грб или градите обично укажува на нешто посериозно, како што е инфекција или алергиска реакција.

2.Имате треска со осипот

Осип може да бидат придружувани со треска и ако го забележите овој случај, побарајте итна медицинска помош. Ова може да биде и причина за некоја многу сериозна и опасна по живот инфекција или алергиска реакција!

Примери за појава на осип со инфекција:

 • Скарлетна треска
 • Мали сипаници
 • Мононуклеоза
 • Херпес зостер

3.Осипот се појавува ненадејно и брзо се шири!

Ако осипот се појавува одеднаш и брзо, веројатно е резултат на алергија. Алергии кои предизвикуваат брзо ширење на осипот обично се алергии на лекови кои се многу чести и може да бидат многу сериозни ако не се третираат правилно.

Тешкотиите со дишењето може да предизвикаат брза смрт!

Дишењето може да стане тешко ако доживувате ваков осип! Дури и ако почувствувате мала промена во дишењето и дишете потешко отколку нормално, јавете се на лекар.

4.Осипот се состои од плускавци или се претвора во отворени рани

Овој тип или алергиски реакции може да се должи на внатрешна причина или алергиска реакција на некои лекови. Мора да знаете дека мора веднаш да побарате лекарска помош ако плускавците се наоѓаат на следните делови од вашето тело:

 • Очите или околу очите
 • Повеќе области на вашата уста
 • Повеќе области околу вашите гениталии

5.Болен осип

Некои осипи може да бидат многу болни. Болката секогаш укажува на мошне сериозен проблем и овој вид на осип треба да се гледа и да се процени од страна на дерматолог.

6.Инфициран осип

Ако имате осип и го гребете или чешате, може да се инфицира. За да препознаете дали вашиот осип е инфициран, проверете ги следните знаци:

 • Жолта или зелена течност
 • Оток
 • Болка и топлина во областа
 • Црвената област која доаѓа и се шири од осипот

Да резимираме, побарајте итна медицинска помош или проверете со дерматолог ако имате: проблеми со дишењето, оток на усните, јазикот или грлото.

La Bellezza Center
Естетска и Медицинска Козметологија 
Адреса: булевар Видое Смилевски Бато број 3 & 7
Телефон: +389 70 222 601 / +389 2 2430 432 / +389 75 222 601
Е-mail: info@labellezza.com.mk